Latin Amerikalı ve İspanyol Rock Grupları

Yabancı dil öğrenirken gramerin, kalıpların, yabancılarla konuşmanın önemli olduğu öğretmenler tarafından daima dile getirilir. Bunlara ilaveten bir tavsiyeleri daha vardır: Kulak aşinalığı. İşte İspanyolca'da o aşinalığını sağlayacak ve aynı zamanda size bir müzik ziyafeti verecek Latin Amerikalı ve İspanyol rock grupları. (Bağlantıları tıklayarak grupların yaptıkları müzikleri dinleyebilirsiniz.)

 

1-Santana : Meksikalı Santana Grubu, Carlos Santana tarafından 1966 yılında kuruldu. Grup üyeleri; Carlos Santana (elektro gitar), Mike Carrabello (konga), Gus Rodriguez (basgitar), Rod Haroer (bateri), Gregg Rolie (vokal, klavye), Tom Fraser (elektro gitar)’dır. Grubun kurulduğundaki adı "Santana Blues Band" olmasın karşın, Latin ve Afrika ezgileri içeriyordu. Bu yüzden grup, ilk albümlerini çıkarmadan hemen önce isimlerini "Santana" olarak kısaltıldı.  Santana “Latin Amerika Rock” müzik kültürünün gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Eğer Santana’yı beğendiyseniz Carlos Santana’nın solo albümlerine göz atmalısınız. 

 

2-Soda Stereo: Soda Stereo Gustavo Cerati (vokal, gitar) Hector "Zeta" Bosio (bas) ve Charly Alberti (bateri) tarafından 1982 yılında kutulan Arjantinli rock grubudur.  Onlar Latin müziğinin en efsane ve önemli gruplardan biri olarak kabul edilir. MTV Latin Amerika’nın da ilk “Efsane” ödülünü almaya layık görülmüş. Alternatif Rock seviyorsanız Soda Stereo’dan alternatifini bulamazsınız.

 

3-Tranporte Urbano: 1982 yılında, Dominik’li besteci Luis Días tarafından kurulmuştur. “Dominik Rock” müziğin babası olarak kabul edilir. Geleneksel halk müziğini ve punk rock’ı harmanlayan grubun kendine has tarzı ile dinleyiciye ilginç bir müzik deneyimi sunmaktadır.

4-Los Vikings: Saf, klasik rock. 1965’te El Salvador’da Remberto Trejo (solist), Gustavo Larreinaga (bateri), Juan Lopez Gonzales (org), Victor Moreno (bas) Moreno (lead gitar) ve Armando Martinez (ritim gitar, arka vokal) tarafından kuruldu. Grup 50’lerin Amerikan rock ve Latin Amerika müziğinin birleşmesinden oluşan bir tarza sahiptir. 40 yıl sonra, hala Meksika, Avustralya ve ABD'de ve tabi ki El Salvador’da bazı radyo istasyonlarında Los Vikings’in ezgilerini duyabilirsiniz.

5-Bohemia Suburbana: Suburbana Bohemia 1992 yılında Giovanni Pinzon (vokal), Alvaro Rodriguez (gitar / klavye), juancarlos Barrios (gitar), Jose Pedro Mollinedo (davul) ve Joshua Garcia (Bas) tarafından Guatemala kurulan bir alternatif rock grubudur. Grup tarzından ödün vermeden ve hep taze kalarak dinleyici kitlesini daima memnun tutmuştur. Adını Latin Amerika’nın yukarısına Birleşik Devletlere duyurmuş nadir gruplardandır.

6-Sueno Digviana: Honduras’ta Alfredo Kaegi (vokal, gitar, klavye), Diego Henríquez (gitar, klavye), Valentín Mauri (gitar), Allan Monroy (bas), Jaime Rojas (bateri) taraflarından kurulmuştur. Karayipler’in kültürel müziğinden etkilenen Alternatif  rock grubudur.

7-Buena Vista Social Club: Orijinal Buena Vista Social Club, 1940larda müzisyenlerin bir araya gelmek ve çalmak için gittikleri popüler bir mekân olarak danslar ve müzik etkinlikleri düzenleyen bir kulüptür. 1990larda, kulüp kapandıktan yaklaşık 50 yıl sonra, popülaritesinin yükseldiği sırada kulüpte çalan emektarlardan bazılarının da bulunduğu geleneksel Kübalı müzisyenlerle birlikte Kübalı müzisyen Juan de Marcos González ve Amerikalı gitarist Ry Cooder bir araya gelerek Buena Vista Social Club’ı tekrar kurmuşlardır. Grubun başarısı, geleneksel Küba müziği ve Latin Amerika müziğine olan ilginin yeniden canlanmasına sağlamıştır. "Buena Vista Social Club" adı 1930'larla 1950'ler arasındaki Küba'nın "müzikal altın çağ"ını özetleyen bir marka etiketine benzetilir.

8-Los Speakers: House of the Rising Sun’ı birçok gruptan dinlemişsinizdir. Ama bir de Bogota’lı Los Speakers’dan dinlemenizi şiddetle tavsiye ederiz. 1960’ların aktif ritmi ve garaj rock’ın saf bir örneği. Grup ilk çıktığı zamanlarda özellikle The Beatles ve The Byrds’ın yanı sıra dönemin diğer popüler müziğinin etkisi ile karakterini oluşturmuştur. Daha sonra grup kendini geliştirerek kendine özgü karakterini oluşturmuştur.

9-Estirpe Imperial: Estirpe Imperial, 1991 yılında kurulmuş İspanyol müzik grubudur.Grup alternatif metal, hard rock, punk rock ağırlıklı bir tarza sahiptir. Haklarında fazla bilgi yok zaten sadece yaptıkları müzik yeter.   

10-Los Bravos: Mike Kogel (vokal,)Antonio Martinez (gitar), Manuel Fernandez (klavye) ,Miguel Vicens Danus (bass gitar), Pablo Gomez (davul) taraflarından kurulan İspanyol rock grubudur. Grubun ünlenmesinde rol oynayan ilk çalışması "Black is Black", Temmuz 1966'da İngiltere listelerinde ikinci sıraya kadar çıkmış ve aynı yıl ABD'de ilk sıralara kadar ulaşmış ve bu başarıyı elde eden, satış rekorları kıran ilk İspanyol grup olmuştur.  

11-Caramelos de Cianuro:1991 yılında Asier Cazalis( vokal), Miguel Gonzáles (gitar), Pável Tello (basgitar), Darío Adames(davul) taraflarından Venezuela’da kurulmuştur. Sizi hiç rahatsız etmeden Latin rock, Punk rock ve Alternatif rock müziği bir arada sunan nadir bir gruptur.

12-Divididos: Divididas Arjantin'in önemli rock gruplarından biridir. Ricardo Mollo (vokal, gitar), Diego Arnedo (basgitar), Gustavo Collado (davul) taraflarından kurulmuştur. Farklı yıllarda farklı müzisyenler gruba dahil oldular. Ama kaliteleri daima aynı kalmıştır. Grup yoğun ilgiye karşılık sevilen birçok şarkısını tekrar kayda almıştır.

13-Antiguo Régimen: Julio'yu (vokal), Joni (gitar), Malilla (davul) ve Gustavo (bas) taraflarından kurulmuş İspanyol gruptur. Punk rock’ın güzel bir örneğidir.